„Surpriza o constituie abordarea de către artist a privirii dinlăuntru, gândurile din starea de somn şi vis. Inventarul obiectelor este acelaşi, însă lucrurile se pot vedea doar prin fante ale timpului şi ale gândului, prin reflectare răsturnată în apelele viselor, ape nestatornice, schimbătoare. Privim mai degrabă neclare năluci, captive, închise în cutii negre ale amintirii, într-un colţ de expoziţie care stă sub semnul magicului potenţat de nocturn, de oniric”.

Florin Gherasim

Expoziție
28 aprilie - 31 mai 2010
Vernisaj
28 aprilie 2010, ora 19.00
Curator
Florin Gherasim

Esența artei lui Radu Șerban

In cazul artei lucrărilor lui Radu Şerban, nu prea avem nevoie de cufundarea în esenţe pentru a încerca o lectură în joc secund. Pentru că artistul chiar operează cu esenţe. Arta sa se situează pe istmul subţire dintre figurativ şi abstract, cuprinzându-le pe fiecare şi refuzându-le pe fiecare în parte.

Griurile colorate ale lui Radu Şerban ne fac să privim lumea ca printr-o răsuflare aburită de ger, citându-l pe Nichita. O reprezentare care, neprivilegiind nici exaltarea dionisiacă, nici tuşa tragică, instituie mai degrabă contemplaţia, echilibrul, apolinicul. Reprezentarea amintirii despre amintire eliberează lucrurile de contigent, local şi particular, făcând posibilă trecerea la exprimări esenţializate, ale universaliilor.

Reprezentarea amintirii despre amintire

Dar, ajuns în acest punct al maximei eliberări şi generalizări, ca un copil ce se dovedeşte că a rămas, artistul se deconspiră, la ieşirea din scenă (expoziţie) când, lângă chipul pictat al bunicului aşează trei fotografii care ne arată, în ansamblu şi în detalii, un obiect cât se poate de concret: casa adevărată a bunicului, din satul Năpradea, Sălaj, sursa primară a tuturor reprezentărilor din această expoziţie, oricât de rarefiate ar fi ele. Deconspirarea este voluntară şi cu complicitatea echipei care a făurit expoziţia.

„Amintiri despre gânduri”

Această casă, aparent banală, are pentru Radu Şerban o valoare afectivă care nu poate fi exprimată material, fiind, pentru artist, chiar o comoară. Reversul constă în mâhnirea lui Radu Şerban că, în acest moment, casa atâtor preţioase amintiri este aproape o ruină, în pragul prăbuşirii.

Proiectul

Proiect. Împreună cu artistul ne propunem ca această expoziţie să fie, de fapt, începutul unui proiect cultural, cu scopul salvării casei bunicului. Concret, într-un orizont de aproximativ doi ani, dorim să găsim resurse pentru reparaţia casei şi, apoi, pentru organizarea, acolo, în curtea şi grădina casei, a unei întâlniri de creaţie artistică. Cu producţia acelei viitoare întâmplări, vom organiza, aici, la Galeria Horeb, o expoziţie care va începe tot cu ochii surâzînd enigmatic, ai bunicului, alături de alte fotografii înfăţişând casa înnoită, de lucrările zidite acolo şi, ca acum, alături şi împreună cu dumneavoastră, publicul, destinatarul fără de care nici o expoziţie nu ar avea sens.